Telsiz ile yapılan haberleşme elektro manyetik dalgaların yayılması ile oluşmaktadır. Telsizlerin frekans aralıkları bulunmaktadır. Bu frekanslar; HF Telsiz 3-30 mhz, VHF Telsiz 30-300 mhz ve UHF telsiz 300-3 ghz olarak üç gruba ayrılmaktadır.
Telsiz Alacaksanız Bunlara Dikkat Edin
Telsizler günümüz çağında cep telefonlarının var olmasından ötürü nadir olarak kullanılsa da yine de kullanımı tamamen ortadan kalkmış değil. Bunun sebebi bazı alanlarda cep telefonlarının çekmemesi telsiz kullanımına ihtiyaç hissettirmektedir. Ayrıca telsizlerin kullanım ücretinin olmaması da diğer avantajlarından biri sayılmaktadır. Polis, jandarma, spor aktiviteleri ile ilgilenen dağcılar gibi birçok dal telsiz kullanımını aralıksız devam ettirmektedirler.
Peki, Telsiz Alırken hangi hususlara dikkat edilmesi gerekiyor? Bu konu ile ilgili bir bilgiye sahip değil iseniz yazının devamını inceleye bilirsiniz.
Telsiz Alınırken Dikkat Edilecek Hususlar
İlk olarak telsizi hangi amaç ile hangi konuda ve nerede kullanılacak bunun bilinmesi gerekiyor. Her telsizin çekim gücü aynı değildir.
Hf Telsiz (3-30 Mhz): Hf telsiz çeşitleri kullanmakta oldukları frekans sebebi ile telsiz üzerinde büyük anten kullanılmıştır. Genel olarak telsizlerin büyük olmasının sebebi de 20 W ve üzeri çıkış gücüne sahip olmasından kaynaklıdır. Dağlık bir alanda uzun mesafeli bir görüşme arzu ediyor iseniz, kısa mesafeli telsizler işinizi görmez ve çekim sorunu yaşarsınız. Bunun için HF telsizleri tercih ederek uzak mesafede de olsanız rahatlıkla görüşme sağlayabilirsiniz. Amatör radyocular HF telsizler ile dünyada bulunan diğer amatör radyocular ile kolay bir şekilde iletişim kurabilmektedirler.
HF Telsizleri Genellikle Kimler Kullanmaktadır?
Mesela otopark işletmecileri alt zeminlerde kullanılmak üzere alacakları telsizler uzun menzilli olması gerekmektedir. Bu telsizin de ruhsatlı olması şarttır. Özel ruhsatname alınmadığı takdirde kullanıcılar için cezai işlem uygulandığının bilinmesi gerekmektedir. Özel güvenlik ekiplerinin kullandığı telsiz çeşitleri ise hem uzun mesafe ve hem de sağlamlık yönünden kaliteli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra telsizin taşınabilir kolaylığı ve teknolojik özelliğinin de yeterliliğine bakılması gerekmektedir.
VHF ve UHF Telsiz Çeşitleri
VHF ve UHF telsizler HF telsizlere göre daha fazla kullanılan çeşitler arasındadır. Bu telsiz çeşitlerinin HF telsizlere göre farkları daha küçük ve ayrıca yüksek frekans kullanmalarıdır. Yüksek frekansın büyük bir avantajı da HF telsizlere göre antenlerinin daha küçük olmasını sağlamasıdır. Anten küçüklüğünün verdiği avantaj ile el telsizleri üretilerek muhafazasının kolaylaşması sağlanmıştır. Bu iki telsiz türleri HF telsizlere göre ses açısından daha kalitelidir. Bunun sebebi de frekansın yansıma yerine doğrudan gelmesidir. Ancak bu telsizler de HF telsizler kadar uzun mesafelerde kullanılamazlar.
Bunların dışında ise çekim kalitesi yüksek modeller seçilmelidir. Uzun mesafeli telsizler lisans gerektirmektedir. İnşaat ve benzeri zorlu çalışma alanları içerisinde kullanılacak olan telsizlerin de dayanıklılığı çok önemlidir. Bu tür çalışma alanlarında askeri standartlar içerisinde kullanılan dayanıklılığı kanıtlanmış telsizler tercih edilmelidir.