Haberleşmek amacı ile kullanılan, kabloya ihtiyaç duymadan radyo sinyalleri ile çalışarak iletişim kurmaya yarayan cihazın adıdır. Radyodan farklı olarak karşılıklı olarak yayın yapabilme özelliğine sahiptir. Guglielmo Marconi, 1896 yıllında radyo ışınlarının gerçek olduğunu kanıtlamış olan bilim adamı Heninrich Hertz in tezlerinden faydalanarak anten telleri, gösterge (elektro manyetik dalgaları göstermek için kullanılan cihaz), telsiz verici ve alıcısı yardımıyla ilk telsiz bağlantısını gerçekleştirmiştir. Erich Zepler tarafından geliştirilen telsiz tasarımı 2. Dünya savaşından günümüze kadar kullanılmaya devam etmektedir.
Her telsiz farklı frekans aralıklarında çalışmaktadır. Bağlantı kurmak istediğiniz kişi ile aynı frekansı kullanıyor olmanız gerekmektedir. Her ülke kendi frekans aralığını belirlemektedir. Türkiye de ise bu frekansları Bilgi Teknolojileri Kurumu gerçekleştirmektedir. Telsiz frekansları konuşma ve dinleme esasına dayanarak çalışmaktadır. Her iki istasyonda aynı frekansta olmak zorundadır. Bu yönteme Simplex haberleşme denir.
Telsiz Başvuru İşlemleri
Kamu kurum ve kuruluşları (gerçek ve tüzel kişilerde dahil) telsiz kullanma ve kurma istekleriyle ilgili bir dilekçe hazırlayarak bilgi ve teknoloji kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki gerçek ve tüzel kişiler, telsiz sistemini kurup kullanmasına olanak veren kanunları da dilekçelerine ekleyerek başvurmaları gerekmektedir. Bulundukları bölgenin coğrafi yapısının ve adresinin net olarak belirtilmesi gerekmektedir.
Gerçek ve tüzel kişilerden istenen belgeler ise; Sanayi Odası belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi örneği, Ticaret Odası belgesi, dernek tüzüğü veya bunlara benzer bir faaliyet belgesi, imza sirküleri olup başvuru dilekçelerine eklenmesi gereken evraklardır.
Amatör telsiz kullanmak için her yıl düzenli olarak mayıs ve kasım aylarında gerçekleştirilen Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğünün sınavlarına girerek, amatör telsiz belgesi alınması gerekmektedir. Bütün bu sınav, ehliyet ve ruhsat alınması işlemleri haberleşmedeki güvenliği sağlayabilmek içindir. Kullanılan frekanslar bağlantı kurmak istediğiniz kişi ile aynı olmak zorundadır. Karşılıklı olarak birinin konuşması ve diğer kişinin dinlemesi üzerine kurulu olan bir cihazdır.
Belge Almadan Telsiz Kullanılabilir mi?
Ruhsatlı veya lisansız olarak telsiz kullanılabilmektedir. PMR ile CB telsiz kullanmak için yeni telsiz kanunu ve kısa mesafe telsiz yönetmeliğine göre ehliyet ve ruhsat almalarına gereksinim yoktur.
PMR telsiz, lisans gerektirmeyen bir telsiz türüdür. Yıllık ücreti olmadığı ve lisans gerektirmediği için, alışveriş merkezlerinde, şantiye sahalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu telsizlerin antenleri sökülemez özelliktedir ve açık alanda 10 km iken şehir içinde 500 metrelik mesafeye kadar görüşme sağlayabilmektedir.
Kimler telsiz alabilir? Sorusuna cevap olarak, devlet kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ve amatör telsiz belgesine sahip olan kişiler kullanabilir. Bunun dışında; kimler telsiz alabilir? Sorusunun diğer bir cevabı ise alışveriş merkezindeki görevli personeller ile şantiyede görevli olan personeller ehliyet ve ruhsat olmadan telsiz kullanabilmektedir.