Lisanslı telsizler, PMR 446 kelimesi bir kısaltma olarak ‘’ Private Mobil Radyo’’ sözcüklerinin baş harflerini temsil etmektedir. Başka bir ifade ile özel olarak taşınabilir el telsizi de denilmektedir. Çoğunlukla PMR kelimesini yanında kullanılan 446 sayısı ise el telsizlerinin belirli ve sınırlı bir frekans aralığını (446.000-446.100 Mhz.) kullandıkları içindir. Fonksiyonları ile karşımıza çıkan bu telsiz modelleri yer aldıkları ülkede izin verilmiş frekans ve güçlerde göndermeler yapabilen amatör telsizcilerin kullandığı el telsizlerle karşılaştırıldığında kısa mesafe erişimli ve yalnızca ses haberleşmesine yönelik olarak hafif seviyede telsiz cihazlarıdır.
Lisanslı Telsizlerin Özellikleri Nelerdir?
Ses çıkışı, batarya, kanal, koruma, tarama, şifreleme, çıkış gücü, sertifika ve garanti gibi belirleyici birçok özelliğe sahiptir. Garanti kapsamı çoğunlukla 2 yıl olmakla birlikte lisanslı telsizler kanal olarak programlanabilirler. Şifreleme ve tarama gücü de etkisini göstermiştir. Ağır görev koşullarına dayanıklı olmakla beraber şantiye ve güvenlik telsizi gibi kısımlara ayrılabilmektedir. Ürünlerin kalite ve dayanıklılığı kullanım koşullarına uyum sağlayabilir. Bu nedenle tercih edilen telsizler niteliklerine göre sıralanmıştır. Lisanlı ve lisanssız telsizler de özellikleri bakımından değişiklik göstermektedir.
Lisanslı Telsizlerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Telsizler, çalışılan iş ve hizmet sektörüne göre kısımlara ayrılır öncelikli özellik olarak kullandığı alanda hangi sorulara cevap verdiğidir. Kullanıcıların aradığı kriterlerin başında güvenli, dayanıklı ve kullanışı olması geliyor. Hizmet sektörüne hitap ettiği gibi var olan veriler doğrultusunda ihtiyaçlar arasında detaylı bir araştırma inceleme yapılır. Telsiz kullanımı her geçen gün artmakla birlikte çeşitli sektörlerde hayat kurtarabilmektedir. İletişimin hızı ve kalitesi bölgesel farklılık göstermez her yerde aranan hız ve güvenli bir donanımsal niteliktir.
Telsizlerin görüş mesafesi için çıkış kuvveti, anteni ve diğer nitelikleri olarak sınırlandırmak mümkün gözükmemektedir. Özellikle inşaat şantiyeleri, çeşitli bina içi kullanımlar, fuar, konferans, farklı festival ve spor müsabakaları, okul kreş, alışveriş merkezleri, yazlık veya bahçeli evlerde, teller, tatil köyleri, lokantalar spor salonları, sahalar, arama kurtarma grupları, çeşitli fabrika içi kullanımlar gibi çok geniş bir alan yelpazesinden oluşur.
Lisanslı Telsiz Çeşitleri Nelerdir?
Telsizler, iletişimi en iyi şekilde sağlayabilmek adına üretilen cihazlardır. Cihazların üst seviyede üretimi de fonksiyonel olmasını arttırmıştır. Analog ve dijital lisanslı telsizler olmak üzere kısımlara ayrılmaktadır. Çıkış gücü ve şifreleme özelliği bakımından fark eden telsizler kullanım alanının niteliklerine uyum sağlayabiliyor. Hizmet sektörü gibi belli başlı alanlarda ön planda olan telsizler çeşitleri ile donanımsal özellikleri arasında detaylı bir şekilde incelenebilir. Dijital ve analog telsizler sertifika ve garanti programlarına da sahiptir.
Güncel teknoloji ve malzeme kullanımı ön planda tutularak onarım. Bakım, teknik destek hizmetleri bu alanda oldukça önem kazanmıştır. Haberleşme sistemleri kategorisinde telsizlerin kullanımı piyasada aranılır bir düzeye ulaşmıştır. Teknik destek ve kurulum özellikleri bu cihazların vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir.