Lisanssız telsizlerin genel ismi PMR olarak bilinmekle birlikte kullanımında bir yıllık ücret ya da belge gerektirmeden kullanılabilen telsiz çeşitlerindendir. Bu telsizler BTK tarafından 0,5 watt çıkış gücü sınırlandırılması konularak hizmet vermektedir. PMR açılımını Türkçede el telsizi olarak adlandırma doğrudur. Bu el telsizleri üzerinde satın alınırken 446 rakamı mevcutsa belirlenmiş frekans ayarları dışında çalışmadığını göstermektedir.
Lisansız Telsizlerle Görüşme Mesafesi Ne Kadardır?
Telsizlerin görüşme mesafesi yani frekans aralıklarını belirleyen birçok etken ve coğrafi koşul mevcuttur. Bu birçok etken içerisinde telsizin markası, modeli, anten yapısı gibi etkenlerde görüşme mesafesini etkilemektedir. Bu nedenlerin göz önünde bulundurulmasıyla lisanssız telsizlerin görüşme mesafesi hakkında bilgi verilmesi doğru değildir. Lisanssız telsizlerde antenlerin birbirini görebildiği kadar iletişim kurabilme durumunuz söz konusudur. Lisanssız telsiz sahibi olan kişilerin 10 km'ye kadar görüşme yapabildikleri bilinmektedir.
Kimlere Özel ve Kimler Kullanabilir?
Lisanssız telsizlerin kullanımıyla ilgili belirlenen şartlar mevcut değildir. Bu nedenle dileyen herkes lisansı olmayan telsizleri kullanabilir. Yasal kanunlar gereği herhangi bir aidat ödenmesi ya da belge gerekliliği bulunmadan dileyen herkesin lisanssız telsiz kullanma hakkı vardır. Firma ya da kişi ayırt etmeden herkes güvenle lisansı bulunmayan telsizleri hiçbir ücret ödemeden kullanma hakkına sahiptir.
Lisansı Olmayan Telsiz Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lisansı olmayan telsizlerde Türkiye ve yurtdışında olmak üzere bir ücret ya da ruhsat gerekliliği bulunmamaktadır. Lisanssız telsiz kullanmak isteyen kişiler ücretsiz ve belge gerektirmeden telsizleri temin eder, dilediği yerde de kullanma özgürlüğüne sahiptir. Telsizlerin alımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta görüş mesafesidir. Bazı telsizlerde bu mesafe 10 km iken apartman ya da kapalı alanlara girildiğinde bu mesafe 1 km'ye kadar düşmektedir. Bu nedenle tüm iletişim şartlarını bilerek ve teknik özelliklerine hâkim olarak lisanssız telsiz kullanmanız önerilmektedir.
Lisansı Olmayan Analog ve Digital Telsizler
Lisansı olmayan telsiz almak istendiğine iki tip telsiz modeli mevcuttur. Bunlardan biri analog biri ise digital telsizlerdir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle analog telsizler bazı sorunlar çıkarabilmekte olmasından dolayı digital lisanssız telsizler daha sık tercih edilmektedir. Analog telsizlerde genelde çok fazla iletişim varsa iletişim kanalları karışabilir ve bu da frekans bulmakta sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Cızırtı, kesinti ve karışık konuşmalar da analog telsizlerin çıkardığı sorunların başında gelmektedir. Digital telsizlerin kapsama alanı analog telsizlere göre daha geniştir ve tüm analogların çıkardığı iletişim sorunları yer almaz. Aktif gürültü engelleme özelliği sayesinde son derece net keskin seslerin duyulmasına fayda sağlar. Bu nedenlerin göz önünde bulundurularak telsiz alınması ve telsiz kullanımına ihtiyaç varsa mutlaka dijital lisansız telsiz temin edilmesi önerilmektedir. Telsizlerin kullanımı oldukça basit olup herhangi bir ödeme yapılmadan temin edilebilir.