Geçmişten günümüze kadar gelen pratik iletişim aracı olan telsiz, alıcı verici arasındaki bağlantıyı kurarak iletişim sağlamayı kolaylaştırır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte telsizlerde kendi alanında, oldukça yol almıştır. Uzun mesafelerde haberleşmeyi sağlayan telsizler, birçok tesislerde kullanılmaktadır. Kabloya ihtiyaç duymadan radyo sinyalleri ile haberleşmeyi sağlayan telsiz oldukça kullanışlıdır. Kullanım alanları oldukça geniştir. Havaalanlarında, taşıma ve lojistik firmalarında ekip yöneticileri, güvenlik ve devriye ekipleri, saha personelleri, asker ve polisler kullanmaktadır. GPS özelliği bulunan bu cihaz konum tespiti yapmaktadır. Konum tespiti yapamayan telsizlere GPS özelliği takılmaktadır. Haberleşmeyi sağlayan bu cihazlar oldukça kullanışlıdır. Radyo sinyalleri ile çalışan bu cihaz radyodan tek farkı yayın yapma özelliğine sahip olmasıdır. Elektromanyetik dalgalar sayesinde iletişimi sağlamaktadır.
Telsizlerin Çekim Gücü
Alıcı verici özelliği ile iletişimi sağlayan telsizler, elektromanyetik dalgalar halinde iletişimi sağlamaktadır. Kablosuz iletişim aracı olan telsiz, vericilerin kapsama alanında da kullanılmaktadır. Dağlarda, ormanlarda, ulaşım verisi kapalı olan alanlarda iletişime kolaylık sağlamaktadır. Kapsama alanının en uygun koşulların da istenilen mesafede kolaylıkla iletişime geçilebilir. Sık olmayan orman ve sık inşa edilmiş yapıların olmadığı durumlarda, telsiz kalitesine bağlı olarak 40 kilometreye kadar iletişim sağlamaktadır. Kullanılan telsizin model ve çeşidine bağlı olarak ise 6 ile 9 kilometre mesafelerde normal şartlarda iletişime geçilmektedir. Bir telsizin kapsama alanının oldukça geniş olduğunu görebilirsiniz.
Havaalanlarında Telsiz Kullanımı
Hava alanları oldukça geniş ve büyüktür. İnsan yoğunluğunun en çok olduğu yerlerden biridir. Personellerin birbirleri ile haberleşmeleri oluşabilecek herhangi bir güvenlik sorunlarında birbirlerine haber vermeleri gerekmektedir. Bu nedenle personellerin birbirleri ile kolaylıkla iletişime geçmesi için telsiz kullanılmaktadır. İnsanların havaalanlarına giriş ve çıkışlarında kontrol edildikleri noktalarda herhangi bir sorun olduğu zaman diğer güvenlik personellerinin birbirleri ile iletişime geçip, durumun kontrol altında olduğunu ya da oluşabilecek diğer sorunlara karşı tedbirli olmalarını bildirmektedir.
Askeri Alanda Telsiz Kullanımı
Askeri haberleşme aracı olarak bilinen telsiz, birçok alanda kullanıldığı gibi askeri alanın vazgeçilmez iletişim aracıdır. Askeri alanın omurgasının sağlayan en temel ihtiyacıdır. Askeri alanlarda kullanılan telsizlerde GPS kendiliğinden bulunmaktadır. GPS özelliği, telsizi kullanan askere ulaşılamadığı zaman yetkililer tarafından konumu tespit edilmek amacıyla kullanılmaktadır. Telsizi kullanan her askerin telsiz kodu vardır ve konuşmadan önce telsiz kodunu mutlaka söylemelidir. Telsiz konuşma trafiği her zaman yoğun olduğu için konuşmalar kısa ve net olmalıdır. Böylelikle istenilen birim ve kişiye kolaylıkla ulaşılmaktadır.
Günümüzde telsiz kullanım alanlarının olmazsa olmazı taksicilik sektörüdür. Taksicilerin durakla olan irtibatını sağlamak amacı ve hangi güzergâhta olduğunu belirtmek amacıyla kullanılan iletişim aracıdır. Hangi güzergâhta seyir halinde olduğunu durağa belirtmek zorunda olan taksiciler, telsiz iletişim aracı ile yerlerini ve gittikleri güzergâhları kolaylıkla bildirmektedirler. Böylelikle kesintisiz iletişimi sağlamış olmaktadırlar.