Haberleşme araçlarında biri olan telsizler taşınabilir, kablosuz ve radyo sinyalleri ile gerçekleştiği için kolay bir kullanım imkânı da sağlar. Tasarımdaki antenleri sayesinde frekansları alır ve karşılıklı olarak kişilerin iletişim kurmasına yol açar. Telsizlerde yayın yapma özelliği de vardır. Bu yüzden farklı ülkeler telsizleri iki yönlü olarak da isimlendirmektedir. Simplex haberleşme sistemi bulunan bu teknolojik cihazlarda iletişimin kurulması için kişilerin karşılıklı olarak aynı frekansı ayarlaması gerekir. Telsiz kullanımı herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilir. Burada uygulanması gereken en önemli etken aynı frekansların kurulması ve ruhsatının alınmasıdır.
Telsizi Kimler Kullanabilir?
Telsiz kullanımı için belirlenen bazı yasalar bulunur. Bu uygulamalar Elektronik Haberleşme Kanunu tarafından belirlenmiştir. Kanunda yer alan 37. maddede kurumlar için işletilen frekansların alınması için ruhsat sahibi olması zorunluluk olarak belirtilmiştir. Kişiler ruhsatta yer alan hükümlülükleri sorunsuz bir şekilde yerine getirmelidir.
Kanunda da bu maddeye uyumluluk gösterilmesi mecburiyet olarak vurgulanmıştır. Telsiz kullanımında kısa mesafeli telsiz kullanımında ise cihazların tedariki ve frekansı için KET adı verilen Kısa Mesafeli Erişimli Telsiz cihazları kapsamındaki yönetmelik dikkate alınmalıdır. Burada iletişimde ihtiyaç duyulan frekansı almak için bir telsiz kurma onayı ve ruhsatı alınmasına gerek olmasa da kurum altında bir kullanım yapılacak ise izin kurumdan alınmalıdır.
Telsiz Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Telsiz kullanımı için gerekli izinler alındıktan sonra telsiz kullanımı için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan biri merkez istasyonunun kurallarına uymaktır. Eğer çevrimiçi olduğunuz bir frekanstan ayrılmanız gerekirse bunu istasyonunuza bildirmeli ve onay verilmesinin ardından frekanstan çıkmalısınız. Konuşmaların sonunda tamam diyerek konuşmanızı tamamlamalısınız. Karşı taraftan gelen mesajlara da anlaşıldı tamam diyerek cevap vermelisiniz. Konuşmadan önce tuşa 3 saniye basmalısınız ve telsizle mesafeniz 5 saniye aralığında olmalıdır. Aksi halde konuşulanlar net anlaşılmayacaktır.
Telsiz Modelleri Nelerdir?
Telsiz modellerinde kişiler ve kurumlar için farklı seçenekler bulunmaktadır. Bunlardan biri sim kartla kullanılan ve bas konuş telsizleridir. Bunun yanı sıra lisanslı ve lisanssız telsizler vardır. Lisanslı telsiz modellerinde Elektronik Haberleşme Kanunu’na göre ruhsatname alınmalıdır. Bunlar analog telsizlerdir ve elde kullanılabilir. Dijital telsizler de bu kapsamda kolay kullanımlı modeller arasında yer alır. Aynı zamanda ekranlı modelleri de bulunmaktadır.
Telsiz Sistemlerinde Hangi Aksesuarlar Kullanılabilir?
Telsiz kullanımlarında herhangi bir aksilik yaşanmaması için aksesuar seçimlerinde de dikkatli olunması gerekir. Burada kulaklık ve kulaklık akustik sıklıkla tercih edilir. Özellikle telsiz konuşmalarında karşı frekanstan gelen seslerin dışarıdan duyulmaması için kulaklık tercih edilebilir. Bunlara ek olarak frekans çekiminin az olduğu bölgelerde daha kaliteli bir iletişim sağlamak için telsiz antenleri kullanabilir. Telsiz konuşmalarının devam etmesi için şarj durumunun da sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir. Bunun için ise taşınabilir telsiz bataryalarının satışları gerçekleştirilir.