Zaman içerisinde teknolojinin gelişmesiyle çeşitli iletişim araçları oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Günümüzde çoğu iletişim aracı eski kullanımını kaybetmiş olsa da telsizler eskitilmeyen iletişim araçlarından biridir. Özellikle arazilerin olmazsa olmaz bir parçası olan telsizler çeşitli nedenlerden dolayı arızalanabilmektedir.
Telsizlerin iç ve dış faktör olmak üzere iki çeşit arıza çeşidi bulunur. Dış faktörlerden arızalanan telsizler genellikle su veya yanlış kullanımdan kaynaklanır. Telsizin üzerine dökülen sıvı gibi maddeler telsizin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde yanlış kullanım, telsizin düşmesi, dışarıdan oluşan bir darbe yüzünden zarar görmesi arızalanmalara yol açar.
Telsizlerde Dış Faktörden Dolayı Bozulmalara Karşı Alınabilecek Önlemler
Günümüzde hala popüler olan iletişim araçlarından telsiz her elektronik cihaz gibi zaman zaman arıza problemi çıkarır. Çoğu zaman dış faktörlerden dolayı arızalanan telsizler en çok yanlış kullanımdan dolayı bozulur. Birbirinden farklı telsiz modelleri ve çeşitleri vardır. Öncelikle telsizin kullanım talimatlarının doğru bir şekilde yerine gerilmesi gerekir. Aksi takdirde yeni alınan telsiz çok kısa zamanda yanlış kullanımdan dolayı arızalanabilir.
Telsizlerin üzerine kaza ile yabancı maddelerin dökülmesi yine telsizlerde arızalanmalara sebebiyet verir. Yabancı madde dökülen telsizlere anında müdahale edilmesi gerekir. Özellikle sıvı dökülmelerinde mutlaka kuru bir bez yöntemi ile telsiz kurulanmalıdır. Fön makinası gibi kurutma cihazları ile iç kısma temas etme riskinden dolayı suya maruz kalan telsiz iyice kurutulmalıdır.
Telsizlerde İç Faktörlerden Dolayı Bozulmalara Karşı Alınabilecek Önlemler
Telsizler de yaşanan arıza her zaman dış faktörden kaynaklı olmayabilir. Garanti süresi biten telsizlerde çeşitli arızalanmalar ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra içesinde bulunan teknik donanımların çeşitli nedenlerden dolayı çalışması durumunda cihaz arızalanabilir. Teknik hatalar olan arızalanmalarda mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.
Tamir bilgisi olmayan kullanıcılar iç veya dış etkenlerden dolayı arızalanan cihazlara müdahale etmemesi gerekir. Aksi takdirde yanlış yapılan bir müdahale daha büyük arızaların sebebi olabilir. Telsizlerin çalışmaması veya özelliklerinde bir problem yaşanıldığı anlaşıldığı anda profesyonel bir ekipten oluşan tamir şirketlerine teslim edilerek tamir edilmesi gerekir. Bu şekilde arızaların ortadan kalması daha hızlı bir süreçte gerçekleşir.