Telsiz, insanlar arasında haberleşmeyi sağlayan, kabloya ihtiyaç duymayan, radyo sinyalleri ve frekanslar aracılığı ile haberleşme sağlayan araçlardır. Bütün telsizler belirli frekans aralıklarında çalışır. İletişim kurmak isteyen kişiler, aynı frekansta bulunmak zorundadır. Bütün ülkelerde frekans aralıklarını belirleyen kurumlar bulunmaktadır.
Türkiye'de frekansları belirleyen kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘dur. Telsiz kullanımına teşvik eden nedenlere bakarsak; cep telefonları gibi çekim alanı sorunu olmamasıdır. Cep telefonuna kıyasla daha masrafsız ve kullanım açısından kolaylığı cep telefonuna telsizin tercih edilme sebeplerindendir.
Sim kartlı bas konuş telsizler, bilinen telsiz sistemlerinin altyapısını kullanmadan, cep telefonu şebekelerini kullanarak, ses ve veri haberleşmesinin yanında birçok gelişmiş yazılı mesaj, fotoğraf, video gibi seçenekler sunan bir cihazdır. Çekim alanı var olan GPRS, 3G ve Wi-Fi kablosuz ağ şebekeleri üzerinden sağlanır. Bundan dolayı GSM şebekesi olan yerlerde kapsama alanı sorunu yaşanmamaktadır.
Analog telsizler; 446 mHz frekans bandında çalışırlar. Analog telsiz haberleşmesi ile sadece ses haberleşmesi yapılabilir. Dijital telsizler; daha geniş kapsama alanına sahip, bluetooth ile veri ve ses aktarımı yapabilen, ses kaydı özelliği bunan, kesintisiz ve güvenli bir iletişim aracıdır.
Telsizlerde Kapsama Alanı
Telsizlerin kullanıldığı bazı alanlarda kapsama alanı problemi ile karşılaşılmaktadır. Standart analog ve dijital telsiz sistemleri, günümüz teknolojisi ile karşılıklı (simpleks) ya da bir röle çatısı altında kullanılabilir. Simpleks kullanımı ile açık alanda en fazla 10-15km menzile, kapalı alanda ise 1km menzile sahiptirler. Röle kullanıldığında, röle çekim alanı el verdiği şekilde uzak mesafe görüşme sağlanır.
Son zamanların en yeni teknolojisi olan sim kartlı bas konuş telsizler, GSM alt yapısını kullandığından mesafe sınırı olmadan haberleşme yapılmasını sağlayarak çekim alanı sorununu ortadan kaldırmaktadır. Kapsama alanı, en uygun koşullardaki iletime dayalıdır. Bu, hava koşullarının iyi olması tercihen yüksek yerden sizle başka bir telsiz operatörü arasındaki engelsiz bir açık görüş açısı olmalıdır.
Telsiz Çekim Alanını Etkileyen Bazı Faktörler
İnsan vücudu da telsiz dalgalarını engelleyebileceğinden çekim alanını etkiler. Bir telsizi kemerde taşımaktan ziyade çanta içerisinde vücudumuzdan uzak bir kısma yerleştirerek gelen sinyalleri daha iyi alabilir. Sık ormanlar ve birden çok yokuş sırası telsiz çekiminin önündeki en önemli engeller olmuştur. Yüksek güçlü telsizler, açık görüş açısı içinde genelde meydana gelen kapsama alanından çıkılmasında (örneğin, tepelerin veya binaların ardında) devreye girmesidir. Yüksek güç, sinyal kalitesini iyileştirmektedir. Çekim alanını en etkin hale getirmenin en önemli kuralı, iyi bir açık görüş açısı bulabilmektir.