Telsiz, haberleşme için kullanılabilen, radyo sinyalleri sayesinde haberleşme imkanı sunan cihazlardır. Telsizin avantajı, cep telefonları gibi kapsama alanı sorunu yoktur. Bütün telsizler belirli bir frekans aralığında çalışır.Bağlantıya geçebilmek için diğer kişiyle aynı frekansta bulunmak gerekmektedir.Bu cihazlar , mesafelere bakılmaksızın kişiler arasında kesintisiz ve ekonomik iletisim kurma imkanı sağlar.
Telsiz Kullanım Alanları
Geniş alan iletişimi ve grup haberleşmesine ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Telsiz teknolojisini ve avantajlarıni kullanan alanlardan bazıları;
Telsiz Çeşitleri ve Özellikleri
Telsiz haberleşmesi elektromanyetik dalgaların yayılımı üzerinedir. Telsizler kullandıkları frekans aralığına göre üçe ayrılır.
Telsizlerde Kullanılan Bataryalar
Telsizler, bildiğimiz elde kullanılan modellerinde ihtiyaç duydukları enerjiyi bataryalarından alırlar. Bu bataryalar , yeniden doldurulabilen piller gibidir. Telsizin en yüksek perfonmansta kullanılabilmesi için doğru seçim önemlidir. Genellikle Li-on batarya tercih edilir. Li-on bataryalar; lityum iyon pilden oluşan bir çeşit tekrar doldurulabilir pildir.
Ağırlıklarına, büyüklüklerine kıyasla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşidi olup en çok kullanılan bataryalardır. Batarya kapasitesi; mAh (miliampere-hour (miliamper-saat)) cinsinden ifade edilir ve bataryanın kapasitesini gösterir. mAh değeri yüksek olduğunda , teoride bataryanın daha uzun dayanacağını söyler. Bataryalar ilk kullanımdan önce 14-16 saat şarj edilmelidir. Bu işlem bataryaların yüksek verimlilikte kullanılmasını sağlar.
Telsiz Çeşitlerine Göre Kullanılan Bataryaların Şarj Süreleri
Sım kartlı bas konuş telsizler; bataryalar Lİ-on ve en az 2600mAh-5000mAh kapasitesindedir. Ortalama bir süre belirleyecek olursak, telsizin kullanımına bağlı ortalama 100mA enerji tüketiyorsa düz bır hesapla 3000\100=30 saat dayanır, bu süre telsiz kullanımına göre kısalabilir. 3000 mAH batarya ile cihazı şarj etmeden uzun süre kullanım sağlar.
Analog Telsizler; çok röleli veya tek röleli geniş alan kaplama ve trunk sistem çözümleri sunmaktadır. Sadece ses haberleşmesi yapilabilir. Li-on batarya kullanılmaktadır. Kapasitesi 1500mAh-1800mAh aralığındadır. Ortalama 11-17 saat şarj süresi bulunmaktadır.
Dijital Telsizler; düşük maliyetli, karmaşık olmayan dijital standart sağlar. Ses ve veri hizmeti sunar. Li-on batarya kullanılır, 2000mAh kapasitelidir. Ortalama 15-20 saat şarj süresi vardır.
Cep telefonuna kıyasla masraflarının daha az olması ve kullanım açısından cep telefonuna kıyasla daha kullanışlı olması telsizin tercih edilme sebeplerindendir. Sahada 10km alana kadar iletişim kurmamızı sağlayabilen lisanssız el telsizlerinin yanı sıra kamu kurumlarının röle sistemleri sayesinde sorunsuz iletişim kuralmasini sağlayan lisanslı el telsizleri, haberleşmenin vazgeçilmezleri arasındadır.