Telsizler hakkında en çok merak edilen konulardan biri de şarj süreleridir. Bu ürünlerin şarj süreleri batarya modeline göre farklılık gösteriyor. Bunun haricinde ürünün gün boyu kullanım durumu da beraberinde şarj sürecinin uzayıp kısalmasında en etkili faktörler arasında yer alıyor. Telsizlerde şarj süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler söz konusudur. Özellikle yeni batarya modellerinde üründen maksimum sürede faydalanmak için bataryanın en az 13 ila 16 saat aralığında şarj edilmesi tavsiye edilir.
Yeni bataryalar özellikle özenli bir şekilde kullanıldığında kalitesini yitirmeden minimum 24 ay boyunca güvenle kullanılabilir. Ayrıca telsizlerde şarj sürecinin uzaması açısından bataryaların sıvılardan uzak tutulması önemlidir. Bu bölümün en küçük sıvı kapması beraberinde kalitesini yitirmesi anlamına geliyor. Ürün uygun bir şekilde şarj edildiğinde şarj süresi en düşük 24 saat olabiliyor.
Batarya Kullanımı Ve Bakımı
Telsiz modellerini uzun seneler boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmak istediğinizde bataryayı sıvılı, nem ve rutubetli ortamlardan muhafaza etmelisiniz. Özellikle Motorola seri şarj cihazı tercih edildiğinde bataryada yeşil ışık aktif olduktan sonrasında da en düşük 120 dakika boyunca telsizin şarjda kalmasına özen gösterilmelidir. Sistemin çok gerek olmadığı müddetçe şarj cihazı içerisinde bırakılmamasına özen gösterilmelidir.
Batarya tamamen bitmeden şarj edilmemelidir. Batarya +20 derece ortam sıcaklık değeri üzerinden şarj edilmelidir. Şarj süreci boyunca ürün sıklıkla kontrol edilmelidir. Yüksek alanda batarya şarj edilmemelidir. Mümkünse zemine yakın ve yumuşak bir nesne üzerinde bu işlem gerçekleştirilmelidir.
Şarj Cihazı Üzerinde Yer Alan Işıklar
Birçok kullanıcılar şarj cihazı üzerinde bulunan ışıkların ne anlama geldiği konusunda yeteri düzeyde bilgiye sahip değildir. Bu ürünün kusursuz bir şekilde kullanılması açısından şarj cihazı üzerinde bulunan ışıklar hakkında bilgi sahip olunması önemlidir. Ürün üzerinde yer alan kırmızı ışık, cihazın şarj edildiğini gösterir. Yeşil ışık yanması durumunda bataryanın tamamen dolduğunu gösterir.
Kırmızı ışığın yanıp sönmesi durumunda, bataryanın şarj edilemiyor olduğu söz konusudur veya bataryanın arızalı olduğu anlaşılabilir. Bu durumda bataryanın şarjdan çıkarılarak gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Sarı ışık yanıp sönmesi durumunda bataryanın şarj edilmeye hazır olduğu anlaşılır. Yeşil ışık yanıp sönmesi ise bataryanın henüz %100 şarj edilmediğini gösterir ve bu durumda şarj işlemine devam edilmelidir.